No niin London on nyt luettu, ehdin kuin ehdinkin! Aika uskomatonta, miten joku muinainen Jack London voi kirjoittaa tasan tarkkaan siitä, mitä minulla liikkuu mielessä. Kutsuu sitä Pitkäksi Taudiksi. No ei mutta hei, lukekaa oikeasti se kirja, suosittelen.
Minun piti kirjoittaa tästä lukukokemuksesta vähän lisää sen taannoisen kirjoituksen jälkeen mutta nyt sitä on tavallaan vähän vaikea pukea sanoiksi. Laitan nyt kuitenkin jotain pari sitaattia tähän. Ainiin ja Londonilla oli ruotsalainen ja norjalainen kaveri, Pitkä-Jussi ja Puna-Jussi, mhöhöhöö.

"Sen, joka on polttanut itsensä, täytyy puhua tulesta."

"Olin tavoitellut Totuutta liian häikäilemättömästi. Olin riistänyt hunnun sen yltä, ja eteeni oli paljastunut näky, jota en ollut kestänyt."

"Tunsin yhä vielä mielenkiintoa olemassaolon perusprobleemeihin, mutta se oli peräti varovaista mielenkiintoa; sillä olinhan polttanut sormeni, kun olin tarttunut Totuuden verhoon ja riistänyt sen hänen yltään. Tässä suhteessani oli kyllä vähän valheellisuutta ja tekopyhyyttä. Mutta nämä johtuivat siitä, että halusin elää. Tekeydyin ehdoin tahdoin sokeaksi kaikelle sellaiselle, mikä tuntui biologisten tosiseikkain raakamaiselta selvittelyltä."

"Alkoholissa piileskelee turmiollisia totuuden ounastuksia. Maailmassa tuntuu olevan totuutta erilaisia muotoja… Eräänlaiset totuudet ovat valhetta, ja juuri nämä lajit ovat käyttöarvoltaan tärkeimpiä sille elämälle, jonka haluaa todellakin elää."

Viimeisimpään sitaattiin viitaten Londonin mukaan alkoholi vie totuuden sille kaikista turmiollisimmalle tasolle ja sysää ihmistä kuoleman tielle. Aiheeseen liittyen kirjan loppuvaiheilla olikin eräänlainen dialogi Tuliliemen kanssa. Tai itse asiassa sen tuoman Valkoisen Logiikan (joksi London sitä kutsuu) kanssa.

Pakko muuten huomauttaa että suomennos oli paikoin vähän ontuvaa siinä mielessä että typoja esiintyi suht paljon. Ja muutenkin omituisia ratkaisuja.

Btw Jack oli hurja merimies, yaharrr, högö.

Minä sitten pidän Jack Londonista.
Lukekaa se kirja!

1416782.jpg


Niin ja Brasiliassa on kuulemma aika vakava sairaaloita täyttävä ja porukkaa tappava tilanne: siellä on Denguekuume-epidemia. Ja Erika oli viime yönä herännyt kuumeeseen ja siihen ettei pysty kävelemään kun polviin sattuu niin paljon.
:<<

Joo ja ettepäs muuten ikinä arvaa ketä näin taas kerran tänään töissä, ette varmaan millään.


np. Animal Alpha - Most Wanted Cowboy